Verhoging Theunisbrug en aanleg Duvelsplein

Oude Theunisbrug verdwijnt weekend 13 en 14 juli 2020.
Er beweegt heel wat aan de Theunisbrug. De langverwachte fasewissel verliep vlot, waardoor verkeer nu in beide richtingen al over het nieuwe gedeelte van de brug rijdt. Dit weekend is het al meteen tijd voor de volgende mijlpaal, namelijk de afbraak van de oude Theunisbrug. En die kan je dit weekend zelfs van A tot Z, online, vanop de eerste rij meevolgen.

Verkeer vlot over nieuwe brugdelen
De omschakeling van het verkeer is ondanks de complexiteit van de fasewissel goed verlopen. Met de auto, de fiets of te voet kan je sinds gisteren in twee richtingen over de nieuwe oostelijke wegbrug. Voetgangers en fietsers kunnen nu via het brede fiets- en voetpad veilig het Albertkanaal over. Autoverkeer rijdt net zoals in de vorige fase één rijstrook in elke richting. En sinds vanochtend rijden ook de trams over de nieuwe trambrug.

Sloop oude brug op zaterdag 11 en zondag 12 juli

Nu het verkeer is omgezet, is de oude brug vrij voor de afbraak. Dit weekend is het al meteen zo ver en slopen we het volledige brugdek boven het Albertkanaal. De werkzaamheden starten op zaterdagochtend en gaan door tot ten laatste maandagochtend. Om de sloopwerken tijdig af te ronden, werkt de aannemer ook in de avonden en nachten verder.

Een brug afbreken, hoe doe je dat?

Nu het verkeer is omgezet, is de oude brug vrij voor de afbraak. Vanaf zaterdagochtend zullen enkele kranen de brug balk per balk wegnemen. Dit zal in de nacht van zaterdag op zondag nog wat hinderlijk zijn voor de direct omwonenden. Tegen zondagochtend zullen de grootste sloopwerken afgerond zijn. Deze werkmethode verloopt een pak rustiger, met minder lawaai tot gevolg, dan de brug met breekhamers slopen vanop pontons. Het einde van de werken is ten laatste voorzien in de vroege uurtjes van maandagochtend.

Volg de werken live vanuit je zetel

De sloop van de brug is een bezienswaardige activiteit. Omwille van de geldende coronamaatregelen richten we geen kijkpunt in en vragen we om niet ter plekke te komen kijken. Dit betekent echter niet dat je ook maar iets van de hele operatie moet missen. Omdat we iedereen wel de mogelijkheid willen bieden om de sloop veilig te kunnen volgen, voorzien we een livestream. 

 

Kijk vanaf 8u zaterdagmorgen live mee via www.theunisbrug.be of via de Facebookpagina van De Vlaamse Waterweg en volg de afbraak van thuis uit.

 

theunisbrug kanaalkant